Ons leer

Leer is een oud en traditioneel materiaal dat al generaties lang gebruikt wordt om bezittingen veilig te houden, voedsel op te slaan of om zelf warm en droog te blijven. Het is een natuurlijk materiaal dat, zolang het op de juiste manier behandeld wordt, lang mee gaat en mooier wordt in de loop der tijd.

Wij gebruiken alleen leer dat gemaakt wordt van huiden die een bijproduct zijn van de slacht. Dat betekent dat de koeien en buffels wiens huiden we gebruiken geslacht worden voor hun vlees, niet vanwege die huiden. Wij zullen nooit huiden gebruiken van beschermde of zeldzame dieren.

Omdat we alleen “naakt” leer gebruiken (wat betekent dat er geen kunstmatige beschermende laag op gedrukt wordt), die afgewerkt wordt door het met was en/of olie in te wrijven, zal de look van het leer langzaam aan veranderen doordat de was migreert over de huid. En door die naaktheid zie je ook de echte structuur van het leer, met al haar imperfecties. En dat er niet één stuk leer is dat hetzelfde is als een ander.

Omdat er dus geen afsluitende bovenlaag op het leer ligt zijn onze tassen niet heel erg goed in regen; een langdurige of hele sterke onderdompeling in water kan tot vlekken op je tas leiden. Dat hoort nu eenmaal bij onze producten, en maakt ze nog eigener en van jou.

Het betekent ook dat onze tassen soms wat kleur kunnen afgeven, net als een nieuwe jeans. Dat afgeven stopt vanzelf als de was en/of de olie zich goed verdeeld hebben en helemaal in het leer zijn getrokken. Dus wees voorzichtig in het begin met je tas, en vermijd haar te dragen op zeer licht gekleurde kleding.

Onderhoud

Aangezien ons leer naakt is (ook wel onbehandeld genoemd), is de huid poreus en zal al de was en oliën die op haar gesmeerd worden op een onregelmatige manier absorberen. Dit creëert die speciale look van ons leer. De huid kan echter ook water absorberen. Dat betekent dat vlekken in ons leer meestal niet aan de oppervlakte zitten, waar schoonmaken een goede oplossing zou zijn. De vlek zit waarschijnlijk in het leer, waardoor eigenlijk de kleur van het leer op die plek voor altijd veranderd is. Dus wat voor schoonmaakmiddel je ook gebruikt, verwacht geen wonderen. De beste manier om ons leer te reinigen is het regelmatig af te nemen met een licht vochtig, katoenen doekje om plaatselijk stof te verwijderen. Gebruik geen zeep of op zeep gebaseerde producten omdat die de pH-waarde van het leer, en daardoor haar levensduur verkleint.

Als je wilt kun je één of twee keer per jaar het leer insmeren met een delicate leer crème, of inspuiten met een onderhoudsspray voor Nubuck en Suède. Dit zal wat vochtigheid terug brengen in het leer weer wat optrekken. Maar dat is absoluut niet nodig, en een kwestie van persoonlijke voorkeur en smaak.